Що найкраще їсти у спеку

19 Июл 2017 | Автор: | Комментариев нет »

Літня спека впливає на роботу всіх функцій організму, навіть якщо ми не відчуваємо явних змін в самопочутті.

Більше всього можуть постраждати від спеки літні люди і маленькі діти. Це пов'язано багато в чому з тим, що у дітей механізми природної терморегуляції ще не до кінця сформовані, а у літніх вони вже не працюють так само справно, як у молодості. Люди, що приймають певні ліки мають звернути увагу на те, що сечогінні засоби, препарати для лікування захворювань нирок, печінки та серця можуть негативно впливати на здатність організму регулювати температуру.

"Літня" їжа та напої можуть надати нам неоціненну допомогу в спеку, сприяючи природному охолодженню організму, хорошому самопочуттю, попередити перегрів і тепловий удар.

Читайте:У чому неймовірна користь вишень і черешень

Більшість сирих овочів і фруктів містить високий відсоток води, тому їх потрібно їсти, щоб знизити ризик зневоднення. З овочів - це листовий салат, огірки, селера, помідори. Що стосується фруктів, то ідеальною їжею в спеку вважаються кавуни і дині, вони вгамовують спрагу краще, ніж будь-які "дієтичні" напої, підсолоджені аспартамом. Ці фрукти, що містять 90-95% води, допомагають підтримувати водний баланс і добре очищають організм. 

Всі листові овочі надають охолоджуючий ефект. Особливо корисні темно-зелені, з легкою гіркуватістю сорти листового салату, а також петрушка, молода листова гірчиця та буряк. 

Окрім цього овочі та фрукти багате джерел калію, який допомагає регулювати втрату рідини організмом в результаті посиленого потовиділення. Калію багато і в крупах. Тому поєднуйте овочі з крупами для забезпечення організму важними мінералами.

Трав'яні чаї. У деяких чаях є компоненти для поліпшення травлення (насіння фенхелю, коріандру та ін), що корисно, так як в спеку обмін речовин завжди сповільнюється.

Холодні супи. Ці супи гарні й тим, що вони легкі, не створюють надмірного навантаження на травну систему, ослаблену спекою. 

Читайте:3 золотих правила здорового харчування

У багатьох людей м'ята асоціюється зі свіжістю і прохолодою: вона дійсно володіє натуральним жарознижуючим ефектом. Листя м'яти перцевої можна додавати в будь-які страви: овочеві салати, супи, рибні і м'ясні страви, сири, холодні чаї.

Прохолодні напої в спеку краще напоїв з льодом. Правильно змішувати в склянці в рівних пропорціях холодну воду з теплою. Це добре освіжає і не дозволяє застудити горло.

Не пийте соки і смузі дуже часто, віддавайте перевагу цілісним фруктам. Солодкі напої - лимонади, газованої води, компоти потрібно виключити!

Источник: health.obozrevatel.com

Здесь вы можете написать комментарий

* Обязательные для заполнения поля
Twitter-новости
Читать нас
Связаться с нами
Наши контакты

hardlod@gmail.com

О сайте

Все материалы на данном сайте взяты из открытых источников — имеют обратную ссылку на материал в интернете или присланы посетителями сайта и предоставляются исключительно в ознакомительных целях. Права на материалы принадлежат их владельцам. Администрация сайта ответственности за содержание материала не несет. Если Вы обнаружили на нашем сайте материалы, которые нарушают авторские права, принадлежащие Вам, Вашей компании или организации, пожалуйста, сообщите нам.